Konopa ako módna alternatíva k bežným tkaninám, jej udržateľnosť a obnoviteľnosť

V prvom rade je vhodné pripomenúť, že pojmy ako konopa a marihuana neznamenajú celkom to isté. V čom spočívajú ich odlišnosti? Je pravda, že oba názvy sa vzťahujú na kvitnúce rastliny z rodu Cannabis sativa, Cannabis indica a Cannabis ruderalis, a taktiež v nich možno nájsť chemické zlúčeniny kanabinoidov, predsa nemožno hovoriť o úplnej totožnosti rastlín. Práve rozličná koncentrácia chemických zlúčenín v konope a marihuane a ich odlišné pestovanie je rozhodujúcim činiteľom ich rozdielnosti. Kým “technická” konopa je zdrojom odolných vlákien, výživných semien alebo palivového oleja, “farmakologická” marihuana sa požíva najmä ako psychoaktívna droga. My sa však budeme orientovať najmä na textilné spracovanie konopy, na jej využiteľnosť a výhody používania tejto tkaniny.

Ako prebieha výroba konopnej tkaniny?

Vznik konopnej tkaniny prebieha v štyroch krokoch: výsadba, zber, extrakcia a tkanie. Zatiaľ sa to zdá ako prirodzený a hlavne jednoduchý proces, avšak každý krok si vyžaduje optimalizáciu. Semená sa vysádzajú v tesnej blízkosti, aby sa vytvoril malý koreňový systém a tým sa dosiahli vyššie stonky. Pri zbere sa stonky režú v počiatočných fázach kvitnutia a nechajú sa uschnúť. Keď dosiahnu 12%-tnú vlhkosť, môže sa začať zber. Podobne ako pri spracovaní ľanu, aj pri konope sa vyžaduje máčanie, resp. rosenie stoniek vodou. Vlákna sa v konope rozložia, oddelia a vyčistia – týmto sa odštartuje proces samotného spracovania na priadzu. 

Konope sa často označuje za nenáročnú rastlinu, ktorá odoláva mnohým druhom hmyzu, rastie rýchlo, nepotrebuje veľa vody a jej zber je možný až trikrát za rok. Práve toto sú dôvody, prečo patrí medzi obnoviteľné a udržateľné vlákna už mnohé storočia. Aj napriek svojim pestovateľským výhodám sa často odsúva na vedľajšiu koľaj práve kvôli náročnému spracovaniu výslednej tkaniny. Ak však chceme znížiť vplyv na životné prostredie a zaujímame sa o “zelené” bývanie, je vhodné siahnuť práve po tento výnimočnej tkanine. Konopa ponúka široké použitie v produktoch ako oblečenie, závesy, prestieradlá, poťahy, čiapky, kufre, posteľné obliečky, plecniaky, koberce, matrace, lodné plachty, košele, stany, uteráky, atď.

Konopa má oproti iným vláknam celý počet výhod. 

          Aké sú výhody konopnej látky?

  • Má antibakteriálne vlastnosti
  • Chráni pred UV žiarením
  • Má antioxidačné vlastnosti
  • Je priedušná
  • Zahreje, keď je zima a ochladí, keď je horúco
  • Efektívnejšie satie vlhkosti
  • Odoláva plesniam

        V porovnaní s bavlnou:

  • Má silnejšie, dlhšie, lesklejšie vlákna
  • Je pestovateľsky menej náročná
  • Pestuje sa v mnohých častiach sveta
  • Je ekologickejšia

Ako nevýhodu možno označiť hrubosť látky, ktorá nemusí byť každému podľa gusta. Ďalším rozhodujúcim faktorom sa môžu stať aj vyššie cenové náklady, avšak tu je vhodné prihliadať na zdravšie prostredie a nezabúdať na fakt, že náročným spracovaním vzniká kvalitná a ekologická tkanina, ktorú určite oceníte. Ak patríte medzi priaznivcov konopných textílií, určite uznáte, že za dobré veci sa oplatí priplatiť. 

Verified by MonsterInsights