Ako jednoducho vytvoriť teplo domova v štýle Hygge

Ako v pohode prežiť koniec zimy a prebojovať sa k slnečnej jari? Ja si už v polovici jesene vravím, že Vianoce prídu až neuveriteľne rýchlo a potom sme už každým dňom bližšie k jari. Teda január nejako prežijem a február je krátky a marec je už v podstate jar.

Áno, aj sneh má svoje čaro. Aj keď tento rok sme sa na lyže tešili asi márne. A kto nemá deti, veľmi si neužije ani sánkovačku. Komu sa jar zdá ešte ďaleko, prinášame tipy, ako si čakanie na ňu spríjemniť. Vlastne, iba jeden tip – Zariaďte si bývanie v štýle Hygge.

Čo je to Hygge?

Asi viete, ale ak náhodou nie, vysvetlím. Hygge pochádza z Dánska a presný preklad neexistuje, ale je to niečo ako „vytváranie pocitu tepla a pohody počas dlhých zimných večerov“. Nie len tak pre nič, za nič Dáni patria medzi najšťastnejších ľudí na zemi. Oni majú k šťastiu kľúč – pochopili, že:

  1. Netreba sa zbytočne stresovať, všetko sa nejako vyrieši (ja viem, ja som s Dánmi pracovala a všetky problémy sa riešili na Slovensku, oni mali asi o tri hod. kratšiu pracovnú dobu a trojnásobne vyššie platy)

2. Teplý, príjemný a harmonický domov = šťastný život (to je mimochodom, moje motto)

To som, ale trochu nadľahčila. Je to aj životný postoj. Umenie vychutnávať si život, žiť v prítomnosti v plnom uvedomení si okamihu. Je to pochopenie, na čom v živote skutočne záleží. A za to naozaj klobúk dole. Hygge je asi to, čo dnes učia kouči na drahých kurzoch reziliencie manažérov. Je to umenie tešiť sa z maličkostí, z každého dňa.

A teraz k tomu ako Hygge, resp. útulný domov vyzerá.

Hygge je tak trochu aj útek od každodenných starostí, a hlavne stiahnutie sa z klasického pracovného života niekde do úzadia, kde sa cítite dobre. Nie je ideálnejšie miesto, ako vytvoriť si svoj vlastný „ostrov pokoja a harmónie“ vo svojom  dome.

Ako na to?

1. Vpustite dnu čo najviac prirodzeného svetla.

Môžete mať super dizajnové svietidlá aj žiarovky so žltým svetlom. Niet nad slnečné svetlo. Pôsobí na človeka celkom inak ako umelé osvetlenie. Odtiahnite preto nielen závesy, ale aj záclony a nechajte preniknúť do vnútra čo najviac slnečných lúčov. Slnko pôsobí na dušu ako balzam. Navyše má blahodarné účinky aj na telo. Vitamín D podporuje imunitu. A kto by ju dnes nepotreboval podporiť?

Ja mám to šťastie, že mám dom umiestnený tak, že záclony vôbec nemám a závesy majú iba dekoračný charakter. Milujem slnko a dokonca aj to, keď sa pri rannej káve odráža do očí od skleneného konferenčného stolíka.

 

2. Zjemnite tvrdé povrchy.

Napríklad kožušinou, alebo pletenou dekou. Asi pred dvomi rokmi som kúpila krásne biele kožušiny na prútené kreslá v mojej kancelárii, na ktoré si sadajú zákazníci, keď máme konzultácie a robím im návrhy. Minulý rok som si ich však „požičala“ domov na Vianoce a ozdobila som nimi našu lavicu pri jedálenskom stole. Sú tam dodnes. Dokonca tam prežili aj celé minulé leto a stali sa prirodzenou súčasťou nášho každodenného života.

 

3. Pridajte niečo handmade, trochu vintage, ideálne vec s príbehom

Doba začala smerovať k tomu, že sme sa všetci v duchu minimalizmu a čistých línii začali zbavovať zbytočností. Ale sú to skutočne zbytočnosti? Áno, treba z pod toho utierať prach. Ale každý jeden doplnok by mal mať pre vás význam, spomienku, niesť emóciu. Práve tieto zbytočnosti vytvárajú rozdiel medzi domovom a výkladom. Nemusí to u vás vyzerať ako v antiku. Ale pre mňa tvorí dokonalosť bytového aranžovania pár veci, ktoré sa vám veľmi nehodia, ale nevzdáte sa ich za nič na svete. Alebo ich tam chcete mať lebo proste chcete.

 

4. Vankúšov nie je nikdy dosť

K Hygge patrí všetko príjemné, mäkké a huňaté. Vyzdobte svoj dom vankúšmi, ktoré môžete ľahko obmieňať. Na povianočné obdobie sme vytvorili kolekciu Snová, kde sme priniesli zimu v trochu inom šate na jemnučkom bavlnenom zamate. Použili sme roztomilé zvieratka a obrovské kvety, ktoré rozjasnia váš interiér a prinesú radosť z prichádzajúcej jari.

 

Vankúše z kolekcie “Snová” nájdete na našom e-shope

 

5. Drevo ako základ

Použite čo najviac prírodných materiálov. O drevo sa treba starať, ale mnohonásobne sa vám odmení. Okrem toho, že vyzerá nádherne a nadčasovo, do vášho domova vnesie teplo, pozitívnu energiu a ak je prírodne spracované aj nádhernú vôňu. Skúste siahnuť po prírodnom dreve bez lakov a moridiel a natrieť ho iba kokosovým olejom. Treba to robiť síce pravidelne, ale vyzerá a vonia krajšie a je podstatne zdravšie. Kokosový olej krásne zvýrazní prirodzenú štruktúru dreva. Jednoduchý nábytok zvládne vyrobiť každý trochu šikovný chlap a bude sa cítiť ako hrdina. A tá energia, ktorá s takýmto kusom nábytku domov príde (aj keď možno kde tu bude nedokonalosť) je nenahraditeľná.

 

6. Textílie z prírodných materiálov

Obrusy, vankúše, utierky, závesy, posteľnú bielizeň voľte z prírodných materiálov – bavlna, ľan, konope. O ľane a jeho úžasných vlastnostiach sme už písali, konope sa budeme bližšie venovať v najbližšej dobe. My sme pre aktuálnu kolekciu jar/leto vybrali kanvas zo 100% bavlny, kvôli jeho štruktúre a spôsobu tkania. Jeho plátnová väzba dá potlači úplne iný rozmer a aj z obrusu tak spraví umelecké dielo. Je mimoriadne vhodný na obrusy, aj keď my sme ho použili aj na dekoračné vankúše, ktoré vďaka nemu získali gobelínový vzhľad. Ľanové tkaniny sú krásne samé o sebe, preto sme sa rozhodli vytvoriť kolekciu bez potlače, kde vyniknú iba farby látky. Je len na vás aký farebný tón alebo mix farieb do svojho interiéru zvolíte. Ľan sa hodí do kuchyne, jedálne, obývačky, spálne, aj na terasu, či do altánku.

 

 

Rýchly spôsob života a konzumná spoločnosť s masívnou, rýchlou a až nezdravo lacnou produkciou nám zobrali veľa. Odtrhli nás od harmónie s prírodou aj sebou samými. Nezvaľujme to však len na spoločnosť. Je to naša pohodlnosť. Je ľahšie nechať si navrhnúť interiér od dizajnéra, ktorý nepozná nás a naše potreby. Čo na tom, veď ani my sami sa nepoznáme. Doma sa necítime dobre a namiesto toho, aby sme sa zamysleli nad tým prečo, radšej trávime stále viac času v práci, na dovolenke, v nákupných centrách a reštauráciách. Je ľahšie ísť do zahraničného mega reťazca, kde nakúpime doplnky na kilá za pár eur, ktoré po pár praniach vyhodíme.

 

Alebo je to už minulosť? Berieme zodpovednosť za to ako bývame, ako sa cítime a správame na seba? Preberáme zodpovednosť za našu planétu a život na nej? Uvedomujeme si, že je načase začať vyrovnávať masívny dlh, ktorý sme svojim nezodpovedným životným štýlom vytvorili?

 

Harmonický domov vytvára šťastnú rodinu, šťastné rodiny tvoria zdravú spoločnosť a zdravá spoločnosť znamená silný národ.

 

Bývajte krásne a žite šťastne.

One thought on “Ako jednoducho vytvoriť teplo domova v štýle Hygge

Comments are closed.

Verified by MonsterInsights